4 Şubat 2011 Cuma

Heykeller Konuşur

Ne yalan söyleyeyim, o bir çift heykeli ben de beğenmedim. Her sanatçının bir tarzı vardır kuşkusuz, buna söz söylenemez. Ama genele sunumlarda daha ortak bir dil kullanılmasından yanayım.
Doğu sınırımıza yakın olan ve dışarıdan da göründüğü söylenen bu ifade tarzının Anadolu’yu, yani bizleri anlatan bir eser olması çok daha okşayıcı olurdu kanımca:
Ne olabilirdi bu? Ne bileyim; bir Hitit güneşi, başak yığını kucaklamış bir kadın, ya da ufka bakan kadın ve erkek, kısacası kültürümüzden seçilmiş bir şey…

Batı dünyasının şehirleri heykellerden geçilmez. Her biri çok şeyler anlatır görenlere. Bu heykeller kültürlerini yansıtırken tarihlerini anlatırken ayaküstü çeker bir yerlere götürür insanı. Müzelerde gördüğümüz binlerce yıllık heykeller neler de anlatırlar, değil mi?

Sanata bakış gelişmişliğin bir ifadesidir. Bizim ülkemizin, böyle bir kültürü yok ki! Sanata, bilime değer verdiğimiz gün medeni olmuş olacağız zaten.
Ne trafikte terör estireceğiz, ne kıskançlıktan adam öldüreceğiz, ne de ortalarda 3. dünya insanı kılıklı dolanacağız.

Dileğim her yan heykel olsun, gözlerimize baka baka bize bir şeyler söylesin.
Binlerce yıl evvelinin medeniyetine bakın. Anadolu toprakları ve insanı uygarlığa hiç uzak değil ..



5 yorum:

UygarRadikal dedi ki...

Heykel yıkan anlayışın neyin talebesi olduğu ortada. Bir de bunu oya tahvil etmek istemeleri... Söyleyecek söz bırakmıyor.

Selamlar

Esin Bozdemir dedi ki...

Sevgili Zeynep,
Sanata ve sanatçıya değer verdiğimiz gün!işte o gün insanımız gelişecektir çok haklısın...İnsanlık heykeline gelince...henüz tamamlanmamış olduğunu anımsatmak isterim...O bölgelerde çok büyük savaşlar olmuş ve insanlar çok acılar çekmişler...İnsanlığın çekmiş olduğu o acıları ortaya koymak için ve barışçıl bir dünya için insan figürünü ortaya çıkaran bu heykeline ilave gözyaşları vs.olduğunu bizzat eseri ortaya koyan heykeltraşın kendisi ile yapılan tv programında dinlemiştim...Ama şu bir gerçek ki ortaya çıkış sebebi ve vermek istediği mesaj oldukça güzel...çevre düzenlemesi ile birlikte proje bittiğinde çok daha bambaşka olacak(tı!) ...
Söyleceğimiz bir şey yok!

Sevgiyle kal...

ali zafer sapci dedi ki...

Sanattan korkuyorlar, heykelden, tiyatrodan, resimden...
Bilimden korkuyorlar, akıldan, düşünceden, felsefeden ...

Asortik Krep dedi ki...

Çok seveceğini tahmin ettiğim bir mail göndereceğim :)
Ucube heykellerle ilgili..

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Kültürden bu denli korkan bir toplumda yaşamak bana çok acı veriyor.
Kültür tarih demektir, tarihini bilmeyen geleceğini kuramaz.
Sevgiler...